Cadrul geografic

Aceasta comuna Soimari in care se afla si Sfanta noastra Manastire Ianculesti, a fost o asezare de mosneni, pomicultori si crescatori de animale, dar mai ales imblanzitori de soimi, de unde provine si numele comunei. Manastirea este asezata in apropiere de dealul Ungureanu si paraul Lopatna, fiind inconjurata de paduri de carpeni, stejari si ulmi, campuri inverzite si coline dulci cu oameni chivernisiti.

Vizitare turistica

Mergand pe firul Vaii Teleajenului, pe soseaua ce duce spre Cheia si Braşov (DN 1A), cand ati trecut de multisor de zona larga, de campie si ati patruns in locul in care dealurile ingusteaza tot mai mult valea, la vreo 30 de km de municipiul Ploiesti si aproape de Valenii de Munte, se gaseste comuna Magurele. De aici, indrumati de un indicator, daca v-aţi indrepta spre rasarit, pe drum bun, asfaltat, catre frumoasa comuna Soimari, ati mai avea de strabatut nu mai mult de 20 de km, pana la Manastirea Ianculesti.

Mentionam: Manastirea Ianculesti se afla la o distanta de cca. 35 km de Ploiesti, pe ruta Ploiesti – Valenii de Munte, cu deviere (dupa cca 17 km) la dreapta peste trecerea de nivel la Halta Magurele Prahova, urmandu-se drumul spre Baltesti – Podenii noi – Matita si Comuna Soimari (locul unde este amplasat sfantul locas).