Pomelnicele ce doriti sa fie pomenite la altarul Manastirii Ianculesti, pot fi trimise prin posta, mandat postal, curier etc. la adresa: Manastirea Ianculesti, Comuna Șoimari, Satul Șoimari, Nr. 603A, Judetul Prahova, cod. 107560, tel. 0244.416.461.

Pomelnicul (sl. pomĕnĩnikŭ) este un loc unde cei vii si cei morti stau impreuna. E minunat ca printr-un pomelnic ne intalnim atat cu cei ce petrecem in aceasta viata, cat si cu cei trecuti la cele vesnice. Nu ne desparte decat o farama de timp pana la a sta tainic cu totii, fata catre fata.

Un loc important in spiritualitatea ortodoxa, atat pentru cei vii, cat si pentru cei adormiti, il reprezinta citirea pomelnicelor. Atat in rugaciunea particulara, cat si la slujbele divine oficiate in sfanta biserica sau in afara ei, momentul citirii pomelnicelor este considerat unul important si special, caruia i se acorda maxima atentie, atat din partea slujitorilor sfintiti, cat si din partea credinciosilor. Pomenirea se poate face atat de clerici, in cadrul sfintelor slujbe sau in rugaciunea lor particulara, cat si de laici, in rugaciunile personale. Privitor la pomenirea la sfintele slujbe, in practica de zi cu zi a credinciosilor s-au impamantenit mai multe feluri de pomenire.

Corect se poate vorbi de urmatoarele feluri de pomenire:

1. Sf. Liturghie – Adormiti

Pomelnic cu numele persoanelor decedate, pe care le pomeneste preotul in timpul Sfintei Liturghii, fiind cea mai mare rugacine ce se poate face pentru un suflet raposat.

2. Sf. Liturghie – Vii

Pomelnic cu numele persoanelor in viata pe care le pomeneste preotul in timpul Sfintei Liturghii fiind cea mai mare rugacine ce se poate face pentru o persoana.

3. Sfantul Maslu

Este pomelnicul numai de vii care se pomeneste in cadrul tainei Sfantului Maslu, pentru sanatatea trupeasca si iertarea de pacate a celor pomeniti si pentru insanatosirea celor bolnavi.

4. Parastas

Pomenire care se face pentru cei adormiti, la anumite perioade de timp de la inmormintarea lor.

5. Acatist

Cu scopul strict de multumire sau indeplinire a unor cereri speciale sau dorinte ziditoare de suflet ale celor vii, ca de exemplu: examene, casatorie, intarirea in credinta, povatuirea pe calea ce dreapta etc.

6. Sarindar

Vine de la grecesul saranda care inseamna 40 si este pomelnicul numai pentru morti, de regula pentru o singura persoana, recent decedata, care se pomeneste la Sfanta Liturghie pana la parastasul de 40 de zile al raposatului.

Prin pomenire, adica prin rostirea in cadrul unei rugaciuni catre Dumnezeu a numelui propriu sau al altor persoane, se doreste impartasirea harului si atragerea milostivirii lui Dumnezeu pentru cei pomeniti, dupa cuvantul talharului de pe cruce: „Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni intru imparatia Ta” si al Sfantului Apostol Pavel, care zice: „Rugati-va unii pentru altii”. Cand persoana pomenita nu este prezenta fizic la locul pomenirii, prin rostirea numelui ei, credem ca harul si mila lui Dumnezeu se revarsa indiferent de locul unde se afla ea la acel moment.

Cum scriem un pomelnic:

  • pe pomelnic se trec doar numele de botez si fara detalierea problemelor si dorintelor pentru care cerem sprijinul lui Dumnezeu;
  • pe pomelnic se trec numai crestini ortodocsi botezati pentru ca harul lui Dumnezeu nu lucreaza impotriva vointei libere a necredinciosului;
  • pe pomelnic credinciosul trebuie sa scrie la ce fel de slujba doreste sa fie pomenit pomelnicul, iar pentru Sfanta Liturghie pomelnicul trebuie facut pe doua coloane distincte, una pentru vii si una pentru raposati, cu mentiunea „Vii” si „Adormiti”;
  • ordinea inscrierii pe pomelnic este urmatoarea: preotul care a savarsit botezul celui care da pomelnicul; preotul duhovnic; nasii (de la botez si cununie); sot / sotie si copii; alte rude si apropiati.

Ce nu este permis la scrierea unui pomelnic:

  • nu se pomenesc persoanele nebotezate, deci nici copiii avortati;
  • nu se pomenesc vrajitorii, descantatorii, ghicitorii sau cei ce practica magia alba;
  • nu se pomenesc sinucigasii, apostatii, ereticii, schismaticii, ateii sau masonii;
  • nu se pomenesc la raposati disparutii despre care nu avem certitudinea mortii lor;
  • nu se scriu nume de persoane vii pe pomelnicul celor raposati cu parerea ca asa s-ar provoca moartea persoanei respective;
  • nu se cere pedepsirea sau raul vreunei persoane considerate dusman;
  • pe pomelnicul de la Sfantul Maslu nu se trec raposati;

“Este vreunul dintre voi in suferinţa? Sa se roage. Este cineva cu inima buna? Sa cante psalmi. Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preoţii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Şi rugaciunea credinţei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui.”

“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unii pe altii, cum v-am iubit Eu”