Manastirea Ianculesti a luat fiinta in 14 iunie 2005 conform hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Nr. 162 / 2005 ca obste monahala de calugari, cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, care se sarbatoreste la 14 septembrie. Staretul acestei sfinte manastiri este Pr. Protos. Benedict Sbirnau.

Ideea infiintarii acestei Sfinte Manastiri apartine ctitorilor acesteia, anume, doamnele: Economist Eleonora Ianculescu si Jurist Ecaterina Ianculescu, din Ploiesti, care au dorit ca in apropierea casei parintesti din Comuna Șoimari – judetul Prahova, sa fie inaltata o sfanta manastire, in amintirea si spre pomenirea defunctilor parinti (Victoria si Bucur Ianculescu), donand in acest scop 32 ha teren.

Pentru realizarea acestui obiectiv ctitorele au primit binecuvantarea duhovnicului, respectiv a Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, aprobarea P. F Parinte Patriarh Teoctist, care l-a delegat cu realizarea acestei sfinte manastiri pe I.P.S. Prof. Dr. Teodosie arhiepiscopul Tomisului (fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor).

In vederea intocmirii documentatiei de donatie a terenurilor, era necesara eliberarea proceselor verbale de punere in posesie, respectiv eliberarea titlurilor de proprietate pentru terenul mostenit de la parinti de catre doamnele Ec. Eleonora Ianculescu si Jr. Ecaterina Ianculescu. Un rol deosebit de important in obtinerea acestora l-a avut I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, urmare a diligentelor facute de Inalt Prea Sfintia Sa la nivelul Prefecturii Ploiesti – Prahova.

Mentionam sprijinul acordat in acest sens de catre toti domnii ex-prefecti ai Judetului Prahova incepand cu dl Ing. Romeo Hanganu si succesorii acestuia: Ec. Marian Saniuta, Ing. Georgica Diaconu prefectul judetului Prahova pana la finele anului 2004 cat si a directorilor serviciilor functionale din prefectura incepand cu seful Serviciului Juridic, respectiv dl. Cons. Juridic Vasile Trandafir Vadan, seful Dr. Agricole Ing. Badea Andrei si colaboratorii acestora Jr. Cezar Parvulescu, Ing. Marian Bucur (cadastru) si altii, cat si a Comisiei Judetene si Comisiei Locale de aplicare a Legilor fondului funciar.

Costul documentatiei tehnice – cadastrale care a stat la baza intocmirii contractului de donatie a fost evaluat la 30 august 2000 la 6 milioane lei, dar elaboratorii documentatiilor, respectiv domnii Ing. Marian Rus si Ing. Marian Bucur au solicitat numai 3 milioane lei, diferenta constituind contributia dumnealor la realizarea acestei Sfinte Manastiri. Costul final al documentatiei tehnice-cadastrale respectiv 3 milioane lei a fost achitat in luna decembrie 2000, de catre I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie.

Actul de donatie respectiv contractul de donatie s-au intocmit in februarie 2001 de catre Dl. Notar Constantin Ivan care deasemeni a solicitat pentru onorariu o suma simbolica anume 3,5 milioane lei, cifra achitata de catre Arhiepiscopia Bucurestilor.

In luna iulie 2004 I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie si Pr. Protoiereu Vasile Ilie – Protoieria Valenii de Munte, s-au deplasat in Comuna Șoimari stabilind cu conducerea locala, respectiv cu Dl. Primar Constantin Dragomir cele necesare deschiderii santierului manastirii, parintele protoiereu Vasile Ilie urmand sa se ocupe de obtinerea avizelor necesare eliberarii certificatelor provizorii de urbanism si de constructie.

Vineri 17 august 2004 s-a inceput decopertarea drumului de acces spre manastire, de catre firma CARPATINA a D-lui Ec. Marius Stoicescu din Bucuresti, dar dupa 3-4 zile lucrarile au fost continuate de catre o alta firma din Ploiesti, care a realizat decopertarea finala a drumului, patul drumului din piatra refuz de ciur, balastru si dale din beton armat cu lemn cu profile din otel. Costul drumului de acces lung de 370m cat si fundatia bisericutei din lemn, fundatia realizata din beton armat cu retea din profile de otel a fost achitat din banii personali ai D-lui Ex Prefect Ing. Georgica Diaconu (valoare estimata la cca. 2 miliarde lei).

Bisericuta din lemn a Sfintei Manastiri Ianculesti a fost adusa prin grija I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie si P. S. Varsanufie, de catre dl. Ing. Cornel Popa din Comuna Lunca judetul Hunedoara ca danie a credinciosilor din acea localitate.

Montajul bisericutei din lemn a fost realizat sub indrumarea si controlul domnului Ing. Cornel Popa din Comuna Lunca judetul Hunedoara, costul montajului de peste 50 milioane lei fiind suportat de catre Dl. Ec. Marius Stoicescu patronul firmei Carpatina din Bucuresti.

Acoperisul a fost realizat prin grija I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, trimitand din Soveja doi meseriasi.

Concomitent cu lucrarile care se efectuau la drumul de acces si bisericuta s-a efectuat si racordarea la reteaua electrica.

Proiectul de racordare la reteaua electrica, racordarea propriu-zisa prin plantarea a 13 stalpi de lumina electrica au fost executate si costurile acestora au fost suportate de catre ELECTRICA PLOIEȘTI, sucursala Boldesti – Scaieni; contravaloarea unor dispozitive (cutia, respectiv 7 milioane lei) a fost achitata de catre I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie).

Urmare a discutiilor purtate de catre I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie cu P. F. Parinte Patriarh Teoctist cat si cu Pr. Arhim. Nicodim Dimulescu – staretul Manastirii Crasna – Prahova, s-a stabilit ca pentru interiorul bisericutei sa fie donate de catre Manastirea Crasna urmatoarele: iconostas, icoane, clopot si mocheta.

Cheltuielile de realizare a interiorului bisericutei respectiv materialele: rigips, vata minerala, lambriu, dusumea si montaj cat si primele chilii si cladirile existente, instalatia de apa curenta si costul acestora au fost suportate de catre domnii: Dragos Paun – patronul firmei APLAST din comuna Ceptura Prahova , Mihai Joita – patronul firmei JOVILA Ploiesti cat si a domnului director adjunct Laurentiu Joita. Alte lucrari au fost suportate de catre diversi binefacatori.

De asemenea, prin ravna si cu cheltuiala parintelui Cristian Prusan din Ploiesti, parohia Tatarani, jud. Prahova, in anul 2007 s-a realizat pictura murala a bisericii, in tehnica fresca, de catre pictorii Adrian si Nicoleta Voicu din oraşul Baicoi, iar mai apoi acelasi preot a donat si catapeteasma (realizata in comuna Vanatori, judet Neamt). Tot acum s-a hotarat ca manastirea sa aiba si un al doilea hram – Sfantul Mare Mucenic Mina (11 noiembrie).

Mentionam ca din 1 aprilie 2005 pana in iunie 2005, aceasta sfanta manastire a fost schit subordonat canonic Sfintei Manastiri Crasna Prahova.

Pe data de 17 aprilie 2005 a avut loc slujba de deschidere oficiala a acestei sfinte Manastiri Ianculesti, in prezenta I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, P. S. Ambrozie delegat al P. F. Parinte Patriarh Teoctist, Pr. Protoiereu Vasile Ilie, Pr. Arhim. Nicodim staretul Manastirii Crasna, monahi cat si preoti de mir din comuna si vecinatati.

Pe 14 septembrie anul mantuirii 2008, de hramul Inalţarii Sfintei Cruci, in timpul pastoririi Preafericitului Parinte DANIEL, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a avut loc tarnosirea bisericii de catre Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul in prezenta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel inconjurat de un sobor de ieromonahi si preoti de mir.

Peste 2.000 de credinciosi au praznuit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci la Manastirea Ianculesti. Importanta evenimentului a fost data nu doar de faptul ca aceasta sarbatoare este, alaturi de cea a Sfantului Mare Mucenic Mina, hramul bisericii acestei manastiri, ci mai ales de slujba de sfintire a manastirii noastre.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de invatatura, iar la sfarsitul slujbei a binecuvantat copiii prezenti, cu prilejul inceputului noului an scolar.

Cu aceeasi ocazie, Parintele Patriarh a hirotesit pe ieromonahul Benedict Sbirnau ca protosinghel si a acordat donatoarelor terenului pe care s-a ridicat manastirea, Eleonora si Ecaterina Ianculescu, si celorlalti ctitori distinctia de vrednicie.

In prezent, in Manastirea Ianculesti sunt 8 vietuitori din care: doi ieromonahi, un diacon, doi rasofori, un monah si doi frati.

Obstea monahala savarseste zilnic Sfanta Liturghie si toate slujbele, potrivit randuielilor monahale.

In aceasta Sfanta Manastire nu se consuma carne.