Sfanta Manastire Ianculesti este situata la o distanta de cca. 35 km de Ploiesti pe ruta Ploiesti – Valenii de Munte, cu deviere la dreapta in zona Comunei Magurele cca. 20 km spre Comuna Soimari.

La inceput s-a aprobat infiintarea unui schit de calugari cu hramul “Inaltarea Sfintei Cruci” care sa apartina de Manastirea Crasna sub indrumarea Pr. Arhim. Nicodim Dimulescu, ca mai tarziu pe 14 iunie 2005, conform Hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, nr. 162 / 2005 sa devina manastire cu autonomie deplina. Staretul acestei Sfinte Manastiri a fost numit Pr. Protos. Benedict Sbirnau.

Ideea infiintarii Manastirii Ianculesti apartine ctitorilor acesteia si anume, doamnele: Ec. Eleonora Ianculescu si Jr. Ecaterina Ianculescu, din Ploiesti, care au dorit ca langa casa parinteasca din Comuna Soimari – Judetul Prahova sa fie inaltata o sfanta manastire, in amintirea defunctilor parinti (Victoria si Bucur Ianculescu), donand in acest scop 32 ha teren (agricol si forestier).

Pentru realizarea acestui obiectiv ctitorele au primit binecuvantarea duhovnicului, respectiv a Pr. Prof. Constantin Galeriu, apoi binecuvantarea P. F Patriarh Teoctist care l-a delegat pe I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie cu realizarea acestui obiectiv.

Bisericuta din lemn a Manastirii Ianculesti a fost adusa prin grija I.P.S. Teodosie si P.S Varsanufie din Comuna Lunca, judetul Hunedoara, ca danie a credinciosilor de acolo.

Cheltuielile de realizare a interiorului bisericutei respectiv materialele: rigips, vata minerala, lambriu, dusumea si montaj cat si primele chilii si cladirile existente, instalatia de apa curenta si costul acestora au fost suportate de catre domnii: Dragos Paun – patronul firmei APLAST din comuna Ceptura Prahova , Mihai Joita – patronul firmei JOVILA Ploiesti cat si a domnului director adjunct Laurentiu Joita. Alte lucrari au fost suportate de catre diversi binefacatori.

De asemenea, prin ravna si cu cheltuiala parintelui Cristian Prusan din Ploiesti, parohia Tatarani, jud. Prahova, in anul 2007 s-a realizat pictura murala a bisericii, in tehnica fresca, de catre pictorii Adrian si Nicoleta Voicu din oraşul Baicoi, iar mai apoi acelasi preot a donat si catapeteasma (realizata in comuna Vanatori, judet Neamt). Tot acum s-a hotarat ca manastirea sa aiba si un al doilea hram – Sfantul Mare Mucenic Mina (11 noiembrie).

Pe data de 17 aprilie 2005 a avut loc slujba de deschidere oficiala a acestei Sfintei Manastiri, slujba fiind oficiata de catre I.P.S. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, P.S. Ambrozie episcop vicar patriarhal (delegat din partea patriarhiei), Pr. Protoiereu Ilie Vasile, P.C. Arhimandrit Nicodim staretul manastirii Crasna si un frumos sobor de preoti si monahi.

Pe 14 septembrie anul mantuirii 2008, de hramul Inaltarii Sfintei Cruci, in timpul pastoririi Preafericitului Parinte DANIEL, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a avut loc tarnosirea bisericii de catre Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul in prezenta Prefericitului Parinte Patriarh Daniel inconjurat de un sobor de ieromonahi si preoti de mir.

Peste 2.000 de credinciosi au praznuit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci la Manastirea Ianculesti. Importanta evenimentului a fost data nu doar de faptul ca aceasta sarbatoare este, alaturi de cea a Sfantului Mare Mucenic Mina, hramul bisericii acestei manastiri, ci mai ales de slujba de sfintire a manastirii.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de invatatura, iar la sfarsitul slujbei a binecuvantat copiii prezenti, cu prilejul inceputului noului an scolar.

Cu aceeasi ocazie, Parintele Patriarh a hirotesit pe ieromonahul Benedict Sbirnau ca protosinghel si a acordat donatoarelor terenului pe care s-a ridicat manastirea, Eleonora si Ecaterina Ianculescu, si celorlalti ctitori distinctia de vrednicie.

In prezent in Manastirea Ianculesti sunt 8 vietuitori. Se savarseste zilnic Sfanta Liturghie si celelalte slujbe potrivit randuielilor monahale.

Inca de la infiintare s-a hotarat sa nu se consume carne in incinta manastirii. Credinciosilor participanti la sfintele slujbe in duminici si sarbatori li se ofera masa.
Manastirea nu are deocamdata posibilitati de cazare.

“BINECUVANTEAZA DOAMNE PE CEI CE IUBESC PODOABA CASEI TALE“

† Patriarhia Romana
† Mitropolia Munteniei si Dobrogei
† Arhiepiscopia Bucurestilor
† Sfanta Manastire Ianculesti