Sub aspect cronologic, evenimentele petrecute de la intemeiere pana astazi.

Inceputul a fost anevoios, dar cu credinta mare, munca taraneasca, smerenie calugareasca si inima boiereasca s-a razbit peste obstacolele de tot felul.

Ideea infiintarii Sfintei Manastiri apartine ctitorilor si anume, doamnelor: Ec. Eleonora Ianculescu si Jr. Ecaterina Ianculescu, din Ploiesti, care au dorit ca langa casa parinteasca din Comuna Soimari – Judetul Prahova sa fie inaltata o sfanta manastire, in amintirea defunctilor parinti (Victoria si Bucur Ianculescu), donand in acest scop 32 hectare de teren (agricol si forestier). Donatia terenului catre Arhiepiscopie pentru manastire s-a efectuat in februarie 2001, conform contractului de donatie si incheierii de carte funciara nr. 463 / 15 martie 2001, Judecatoria Valenii de Munte.

Pe 17 august 2004 s-a inceput decopertarea drumului de acces spre locul unde urma sa fie inaltata Manastirea Ianculesti. Drumul de acces are o lungime de 370 de metri, cu podul din beton armat cu profil otel. Bisericuta din lemn a Manastirii Ianculesti a fost adusa, prin grija I. P. S. Teodosie si P. S Varsanufie, din Comuna Lunca, judetul Hunedoara, ca danie a credinciosilor de acolo.

In iulie 2004, I.P.S.Teodosie si Pr. Vasile Ilie de la Protoieria Valenii de Munte, au initiat demersurile catre autoritatile locale ale comunei Soimari. La 17 august acelasi an, s-a inceput amenajarea celor 370 de metri ai caii de acces in urcus de la drumul judetean la viitoarea zidire.

DESCHIDEREA OFICIALA – 17 aprilie 2005

Cu binecuvantarea P.F.Parinte Patriarh Teoctist, intr-o atmosfera de sarbatoare, duminica, 17 aprilie 2005, la Ianculesti s-a oficiat o Sf.Liturghie, savarsindu-se astfel cu buna randuiala deschiderea oficiala a manastirii, la care au participat multi credinciosi din satele vecine. In fruntea soborului de preoti s-a aflat I.P.S. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului si P.S.Ambrozie, episcopul Giurgiului, odinioara vietuitori ai Crasnei, alaturi de care au slujit Arhim. Nicodim, Pr.Ilie Vasile si preoti din satele vecine.

Ulterior, prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nr.162/ 14 iulie 2005, schitul a primit statutul de manastire cu deplina autonomie. Staret a fost numit Protos. Benedict Sbirnau, provenit din obstea manastirii Crasna, unde a ucenicit sub atenta obladuire a staretului Nicodim, cel care l-a ales in aceasta ascultare de o asa inalta responsabilitate.

In cursul anilor 2005-2006, prin contributia dlui Dragos Paun, patron al S.C. Aplast S.R.L. Ceptura, judetul Prahova si a domnilor Mihai si Laurenţiu Joita de la firma Jovila Construct Ploiesti, in partea de apus si de miazanoapte s-au construit primele doua corpuri de chilii si o trapeza, care astazi ni se infatiseaza aproape finalizate.

Pe 14 septembrie 2006 de hramul sfintei noastre biserici “Inaltarea Sfintei Cruci” credinciosii prezenti au asistat la slujba arhiereasca savarsita de Prea Sfintitul Episcop vicar patriarhal Sebastian Ilfoveanul (actualul episcop al Slatinei) inconjurat de un sobor de ieromonahi si preoti de mir.

De asemenea, prin ravna si cu cheltuiala parintelui Cristian Prusan de la parohia Tatarani, jud. Prahova, in anul 2007 s-a realizat pictura murala a bisericii, in tehnica fresca, de catre pictorii Adrian si Nicoleta Voicu din oraşul Baicoi, iar mai apoi acelasi preot a donat si catapeteasma. Tot acum s-a hotarat ca manastirea sa aiba si un al doilea hram – Sfantul Mare Mucenic Mina (11 noiembrie).

In cei cinci ani de la infiintare, Manastirea Ianculesti a trecut prin mai multe etape de constructie, astfel incat, pe 14 septembrie anul mantuirii 2008, de hramul Inaltarii Sfintei Cruci, in timpul pastoririi Preafericitului Parinte DANIEL, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a avut loc tarnosirea bisericii de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul in prezenta Prefericitului Parinte Patriarh Daniel inconjurat de un sobor de ieromonahi si preoti de mir.

Peste 2.000 de credinciosi au praznuit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci la Manastirea Ianculesti. Importanta evenimentului a fost data nu doar de faptul ca aceasta sarbatoare este, alaturi de cea a Sfantului Mare Mucenic Mina, hramul bisericii acestei manastiri, ci mai ales de slujba de sfintire a manastirii noastre.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de invatatura, iar la sfarsitul slujbei a binecuvantat copiii prezenti, cu prilejul inceputului noului an scolar.

Cu aceeasi ocazie, Parintele Patriarh a hirotesit pe ieromonahul Benedict Sbirnau ca protosinghel si a acordat donatoarelor terenului pe care s-a ridicat manastirea, Eleonora si Ecaterina Ianculescu, si celorlalti ctitori distinctia de vrednicie.

19 octombrie 2012

A incetat din viata doamna jurist Ecaterina Ianculescu, ctitor al sfintei manastiri Ianculesti. Vesnica ei pomenire!